You are here

A VMSZ támogatja a csonka torony felépítését

Pál Károly: Mindent meg kell tennünk ahhoz, hogy méltóképpen meg tudjunk emlékezni az atrocitásokról

Ahogyan arról a múlt héten beszámoltunk, nyílt levélben fordult Pásztor Istvánhoz, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökéhez Matuska Márton publicista, közíró, Csorba Béla néprajzkutató, költő, és Papp Ferenc, a Nagy Sándor Magyar Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület elnöke, melyben annak a kérdésnek a megválaszolására kérték a politikust, hogy támogatja-e a Makovecz Imre által tervezett emléktorony felépítését az 1944/45-ös magyar áldozatok emlékére Újvidéken a Futaki úti temető katonatemetői részében.

A levélben a kezdeményezők arra emlékeztették a VMSZ vezetőjét, hogy a katonatemetőben megtartott első megemlékezés óta, ahol 1944 és 1990 között „elsősorban a hatóságok serénykedése miatt” az áldozatok tömegsírjai sorozatosan tűntek el, arra méltatlan körülmények között zajlanak az évente tartott megemlékezések.

A párt elnöksége a legutóbbi ülésen vitatta meg a kérdést, s mint azt Pál Károlytól, a VMSZ ügyvezető alelnökétől megtudtuk, arról hoztak egyöntetű döntést, hogy kiállnak a kezdeményezés mellett.

– Támogatjuk ennek az elképzelésnek a megvalósulását. Egy dolog az, hogy hogyan határoznak majd az illetékes állami szervek e kérdést illetően, az azonban egyértelmű, hogy nekünk egy ilyen elképzelést támogatnunk kell. Nekünk nem szabad megfeledkeznünk az 1944/45-ös atrocitásokról, s mindent meg kell tennünk ahhoz, hogy méltóképpen meg tudjunk emlékezni ezekről az eseményekről. Úgy véljük, hogy a méltó megemlékezés megvalósításához Újvidéken ez az emlékmű, a csonka torony mindenképp megoldásnak számít – tájékoztatta a Magyar Szót a párt elnökségének álláspontjáról Pál Károly.

Matuska lapunknak a legutóbb elmondta, hogy Makovecz Imre budapesti műépítészt még 2000-ben kérték fel egy méltó emlékmű tervének elkészítésére, s a csonka torony terve készen is lett. Mint mondta, azóta már többször fordultak a város és a műemlékvédő intézet illetékeseihez az engedély megszerzése végett, nem jártak azonban sikerrel. Közölte továbbá, hogy néhány évvel ezelőtt a VMSZ újvidéki képviselőinél érdeklődve azt a választ kapták, hogy nincs nagy esélye a műemlék felállításának, mert azzal a szerb képviselők soha sem fognak egyezni. A kezdeményezők most egyértelmű választ vártak tehát a VMSZ vezetőségétől.

Továbbra is kérdés marad, hogy hol határoznak majd valójában ennek az emlékműnek a felállításáról. Sokak szerint nem a városi szervek kezében, hanem az államvezetés kezében van a végső döntés.

 

Szerző: 
(v.ár), Magyar Szó