You are here

A lehetőségek megteremtése

Mára már pontosan tíz éve annak, hogy Muzslyán, a katolikus templom udvarában felépült az Emmausz fiúkollégium. Sokan a megépítésekor attól tartottak, hogy nem lesz majd elegendő magyar középiskolás Bánátban. Szerencsére az utóbbi időben évről évre növekszik a kollégiumban lakó diákok száma, hiszen az elmúlt tíz évben Nagybecskereken szinte minden középiskolában megnyílt egy-egy magyar osztály, pedig a kétezres évek elején csupán a nagybecskereki gimnáziumban lehetett magyar nyelven tanulni.

Stojan atya, a kollégium igazgatója mostanában keményen dolgozott azon, hogy előteremtse a szórványkollégium bővítéséhez szükséges anyagiakat. Szerencsére bennünket is felkeresett. A tavalyi év végén ugyanis elkezdődött egy újabb épületszárny építése, újabb szobákkal és tanulóteremmel.  


A mai világban hatalmas bátorság kell ahhoz, hogy bármilyen beruházásba kezdjen valaki, de anyaországi segítséggel és a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával biztos elkészül a kollégium új épülete is. Igen ám, csak már az első, pontosabban a nulladik lépésnél nagy, azaz drága akadályba ütköztek a felelősök. A kommunális illeték fizetésébe, ami párezer, azaz szinte húszezer eurós összeg.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői fáradtságot nem kimélve többször felkeresték a nagybecskereki polgármestert, elkezdtük a lobbizást. Többszöri telefonálás, tárgyalás, nyomásgyakorlás eredményeként elkészült az a dokumentum, amely Nagybecskerek város területén az egyházi szervezetek számára lehetővé teszi a kommunális illeték fizetésének eltörlését vagy csökkentését. Aztán végre valahára sikerült napirendre is tűzetnünk ezt a kérdést a városi képviselő testület ülésén és lenyomni a többiek torkán. Mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem volt egyszerű.

Így a kommunális illeték fizetése alól való felmentéssel  a nagybecskereki önkormányzat hozzájárult a muzslyai Emmáusz fiúkollégiumon végzett munkálatok elkezdéséhez. De ha a VMSZ ezt nem kezdeményezi és nem szorgalmazza, sohasem készült volna el a dokumentum, és sohasem került volna a városi képviselőtestület ülésének napirendjére. Biztos. Persze, az elfogadása óta mindenki a saját eredményeként próbálja felmutatni ezt. Ezért tartottam fontosnak ezt megírni.

A sándoregyházi, nezsényi, székelykevei, torontálvásárhelyi, ürményházi, tóbai, magyarcsernyei, padéi, tordai, tamásfalvai, törökbecsei, törökkanizsai, adai és moholi kollégisták, a muzslyaiak, a nevelők, a munkatársak, az atyák, mindannyian megérdemlik ezt. És még többet. Ezért a továbbiakban is megteszünk mindent a kollégium segítése érdekében. Mindannyiunknak szükségünk van lelkes, értelmes fiatalokra, a kollégium növendékeire.

Mi csöndben ugyan, de hatalmas tehertől mentettük fel a muzslyai kollégiumot. Nem hívtunk meg minden helyi és regionális TV-állomást a párezer tetőcserép adományozása után, mint más pártok, mégha ugyanazokat a cserepeket egy közvállalat adományozta is.

Mi azon az állasponton vagyunk, hogy támogatni kell az arra érdemes diákokat azzal, hogy támogatjuk a kollégiumot, ezért mutattuk meg, hogy a politika valójában a lehetőségek megteremtésének a tudománya.